Suomen HAE Yhdistys ry

Yhdessä olemme voima

Suomen HAE Yhdistys ry - Yhdessä olemme voima

Hoito kotona

HAE-tautia sairastavien itse toteuttama kohtausten hoito C1-inhibiittori- konsentraatilla tekee nopean hoidon heti oireiden puhjettua. Kotihoito edellyttää sitä, että potilas ja mahdollinen avustaja saavat koulutuksen suonensisäisen pistoksen antamiseen.

Hyvin toteutettu kotihoito on nopea, käytännöllinen ja turvallinen menetelmä akuuttien kohtausten hoidossa. Kotihoito tekee myös mahdolliseksi siirtyä jatkuvaan estohoitoon.

On huomattava, että vaikka potilas tai avustava henkilö ei opettelisikaan laskimonsisäisen pistoksen antamista, konsentraatin säilyttäminen kotona auttaa varautumaan vaikeiden kohtausten hoitoon silloin, kun sairaalan päivystyspoliklinikalle on pitkä matka. Suonensisäinen pistos voidaan tällöin antaa lähimmässä terveydenhuollon yksikössä, ja vaatii järjestelystä sopimista etukäteen. Asia on aivan uusi suomalaisille hoito-organisaatioille, ja nykyiset HAE-potilaat sekä Suomen HAE-yhdistys joutuu tekemään tässä uranuurtavaa työtä turvallisten ja käytännöllisten menettelyjen luomiseksi paremman ja tehokkaan HAE-hoidon hyväksi.